Renkum – het verhaal van vrijwilliger Teun Janssen

(uit de gemeentelijke folder van Renkum “Samen doen, komt voor elkaar!)

Kinderen die speciaal onderwijs volgen zelfstandig leren reizen. Dat is het doel van het ‘Samen reizen met’ project van de gemeente Renkum. In juli ontvingen vier kinderen in de leeftijd van 11 tot en met 13 jaar een certificaat als bewijs dat het hen nu lukt om zelfstandig te reizen. Ze zijn hierbij vrijwillig begeleid door Teun Janssen.

‘Samen reizen met’ is een proefproject van de gemeente Renkum. Zo’n 165 leerlingen uit de gemeente die een school voor speciaal onderwijs bezoeken, krijgen een vergoeding voor de vervoerskosten. Veel van die leerlingen reizen met een speciaal taxibusje. Vanuit het idee dat er leerlingen in het speciaal onderwijs zijn die kunnen leren om zelfstandig naar school te reizen, is de gemeente afgelopen voorjaar het ‘Samen reizen met’ project gestart. Het project helpt kinderen bij het vergoten van hun zelfredzaamheid. Hoe? Door ze samen met een begeleider met het openbaar vervoer of de fiets naar school te laten reizen.Teun Janssen werd via de sociale dienst gevraagd of het hem leuk leek om de kinderen naar school te begeleiden. Na 39 jaar bij KPN gewerkt te hebben viel voor hem het doek. Hij belandde in de WW en van daaruit in de bijstand. Hij raakte enthousiast en zo kwam het dat hij iedere dag meereisde met ‘zijn’ vier kinderen naar hun school in Wageningen: SBO De Dijk. Met de gewone bus

De kinderen die Teun begeleid heeft zijn kinderen die moeite hebben met leren, door een gedrags- of ontwikkelingsstoornis. Ze zijn jarenlang met een speciaal busje naar school gereisd. Teun: “Voor die kinderen is het fantastisch dat ze nu niet meer met speciaal vervoer naar school hoeven. Ze mogen nu met de gewone bus. Ik pik de jongeren op bij de bushalte in hun woonplaats en reis met ze mee. Eenmaal bij school aangekomen loop ik met ze mee tot aan de deur. Eén jongen wil graag op de fiets naar school, met hem fiets ik iedere dag mee.”

Meer zelfvertrouwen
De meerwaarde van Teun is duidelijk: zonder zijn begeleiding zouden de kinderen afhankelijk zijn gebleven van speciaal vervoer. Nu kunnen ze op eigen gelegenheid naar school. En dat doet iets met ze. Teun: “Die kinderen krijgen meer zelfvertrouwen doordat ze nu alleen kunnen reizen met het openbaar vervoer. Dat is goed voor hun eigenwaarde. Je ziet ze gewoon opbloeien, hun wereld wordt groter. Wat je wel merkt is dat ouders vaak bang zijn om hun kinderen los te laten. Ze zijn bezorgd dat er onderweg iets gebeurt en dat hun kind dan in paniek raakt. Maar over het algemeen weten de meeste kinderen al na twee dagen hoe ze moeten reizen en vinden ze het vooral erg leuk.” Het project wordt in nauwe samenwerking tussen de gemeente Renkum, de school en de ouders van de deelnemende kinderen uitgevoerd. Teun heeft ook een Verklaring Omtrent Gedrag moeten overleggen, want de gemeente heeft veilig vrijwilligerswerk hoog in het vaandel staan. Teun: “Ik ga natuurlijk toch met jonge kinderen op pad. Ik heb kennisgemaakt met hun ouders, zodat ze weten met wie hun kinderen meereizen. Het is heel belangrijk dat ze een goed gevoel bij me hebben.”

Leven lang profijt
Het is de bedoeling dat straks meerdere scholen het ‘Samen reizen met’ project gaan oppakken. Carolien Aalders, beleidsmedewerker leerlingenvervoer bij de gemeente Renkum: “Zelfstandig leren reizen is waardevol voor de maatschappij. Leerlingen die zelfstandig kunnen reizen hoeven minder snel een beroep te doen op maatschappelijke voorzieningen. Bovendien is het iets waar de leerlingen zelf hun leven lang profijt van hebben. Ze leren om zelfstandig door het leven te gaan, worden hierdoor onafhankelijker en dat is weer goed voor hun zelfvertrouwen. En wij hopen natuurlijk dat deze jongeren later ook actief worden als vrijwilliger in de Renkumse samenleving.”

Wilt u meer lezen over de projecten van “Carolien Aalders Training & Advies in Leerlingenvervoer?“, klik dan op onderstaand logo
Carolien Aalders Training & Advies in Leerlingenvervoer